til Miri, for inspiration og fint lille spark til at komme igang
med bagning af koldhævede brød/boller.
Har læst om det tit. Lysten til at prøve har også været der,
men fik det ikke gjort, før idag.
Bager tit grove boller, men nøj hvor er dette bare nemt.
Uha, det skal gøres igen og igen, når jeg føler behov for brød.
Dejen blev rørt sammen i aftes, sat i køleskab ca 12 timer
og vupti..... dej klar til at blive sat på plade med ske
helt uden at røre mere i det og bagt.
Mine blev sat i en forvarmet ovn ved 250 grader.
Da de blev sat ind i ovnen, skruede jeg ned til 225 grader.
Ca bagetid : 15 min.
Jeg lavede dog om på opskriften, så den passede til mig.
ca 3 dl koldt vand.
gær på str med en ært,
urtesalt,
lille smule grannålesirup
og en lille smule ramsløgsolie.........røres sammen til gær er opløst.
Mel og kerner tilsættes til dejen ligner tyk havregrød :
Mængde af de forskellige dele blev taget på slump :
Groft hvedemel, speltmel, lidt alm hvedemel,
havreklid, lidt fint hakkede mandler, hørfrø, solsikkekerner, græskarkerner.
Af denne lille portion, blev der 5 store boller.
Hjalte fik en i hånden imorges, da de kom en smut forbi =
4 stk til miiiig at hygge med resten af dagen.
Efter en tur i ovnen, så mine boller sådan ud
og de smager bare godt, skal jeg hilse og sige.
Idag tog jeg kaffe og lidt mad med på vores lille skovtur.
Uha, kaffe, hjemmebagte boller, ramsløgspesto og noget andet
*pæresammen* af køleskabsrester smager ekstra godt,
når det indtages ude i vores skønne natur.
Efter turen i hundeskoven, var jeg ude for at kigge efter svampe,
men de er ikke kommet igang her i det midtjyske endnu.
Tom kurv, men pyt med det. Vejret var skønt !
En enkelt brunstokket rørsvamp fandt jeg, men den var for gammel.
Svampen herunder kender jeg ikke, men synes den var pæn
Herunder : Naturens svar på kunst?
Det ser skønt ud det hele, Tove.
SvarSletHåber, du stadig har det godt.
Knus fra Karin
Hej Karin.
SletJohhh tak...jeg har det vist, som altid. Mine gode dage og knapt så gode dage, men stadig glad, ædru kvinde og det betyder ALT for mig.
Knus fra Tove
Dejligt jeg kunne inspirerer dig til at bage igen :) Sikke en lækker frokost du fik med ud i skoven :)
SvarSletSmiler..... Jeg fatter ikke, at jeg ikke har bagt brød af koldhævet dej før, for det er skisme nemt. Helt uden at have fingrene i dejen.
SletDejligt med skriv og billeder
SvarSletBillederne taler som altid for sig selv
Knus
Smiler til dig Pia. SÅ hyggeligt er det og jeg *varmer op* til, at vi skal på svampejagt/skovtur snart.......Håber jeg i allerfald på.
SletKnus til dig
Jeg baker heller ikke så ofte med kaldhevet deig, men har oppskrift på grove baguetter som er veldig god. Kjekt at det ble god nistemat til skog-turen. Så enig med deig: Alt smaker mye bedre på tur.
SvarSletØnsker deg ei fin uke!
Klem
Hej Ingunn.
SletJeg kan kun varmt anbefale at bage med koldhævet dej, nu hvor jeg selv har prøvet det.
Ny portion er i køleskabet....også af den grove slags. Jeg passer meget på med det hvide mel lige nu, hvor jeg ikke kan gå kalorieindtagene af mig.
Tak for din hilsen og ønske om en fin uge. De lover flot og varmt vejr. Det blir dejligt.
God ny uge til dig
Aften hilsen fra Tove
SvarSletKoldt hævede boller har jeg ellers bagt gennem nogle år, men er pt. gået over til 'almindelige bagte boller'.
De ser go'e ud :o)
Fine billeder du har fanget.
God dag til dig.
Knus her fra.
Hejjj dig.
SletJeg har godt set, at du har omtalt boller bagt af koldhævet dej, men har aldrig før kastet mig ud i det.
Fatter ikke, at jeg ikke har gjort det noget før.....
Har altid bagt boller og brød, men der blev rørt, æltet, hævet, æltet igen, formet, hævet igen og bagt.
Dette er tusind gange lettere, når kræfterne er meget, meget små.
Smil og knus til dig.
Uhm de ser gode ud :) her er vi store fans af koldthævet brød - ved at øge mængden af gær til ca 20 gram, kan man i en snæver vending også lade samme dej hæve ude på køkkenbordet et par timer, hvis man pludselig finder på at lave flütes til aftensmaden eller får impulsive gæster og man ikke har en dej klar i køleskabet :) men ja, koldthævet er vildt nemt og man sparer en masse arbejde - jeg har svage håndled så træner dem gerne med en omgang æltning ved traditionel bagning men på de dumme dage eller jeg bare vil det nemme så rører jeg en køleskabsdej :)
SvarSletDu kan også tro de var gode Karina.
SletJeg har også tit bagt boller på lign måde, som du beskriver + sat dem på pladen med en ske. Dog giver det ikke helt samme krumme, synes jeg, som den koldhævede dej. Igen...fatter ikke, hvorfor jeg har været SÅ stædig og først nu vovet mig ud i denne måde, for det er jo ikke noget nyt fænomen....
OG der er tændt op til ny portion. Madbrød vil jeg nok kalde denne denne portion, da det igen er groft mel, hvidløg og kerner.
Kære mosekone
SvarSletSikke nogle dejlige boller, du fik bagt. Og dine billeder emmer af glæde. Det er godt at vide, at du har det sådan:)
Og du kunne bruge mit bare fødder råd:) Jo, jeg tror også, det er zoneterapeutisk. Og så er vi jo født til det! Og det er vist noget med, at den elektriske energi, der er både i jorden og os, balanceres og stimuleres ved kontakt. Jeg synes bare, det er dejligt at mærke naturen på dén måde. At gå på moder jord.
Forsat gode dage ønskes du:)
Fra Laila
Hej Laila.
SletDe boller smagte af mere og nyt hold er bagt idag. Dog har jeg ikke spist dem alle i denne omgang. Fryseren passer på dem.
Barfodsterapi dyrkes nu dagligt på plænen, fliser, grus osv. Dunker mig selv i hovedet over, at jeg havde lagt den vane på hylden. I mange år gik jeg altid med bare tæer, så du kan tro jeg er glad for din påmindelse.
Smil fra Tove
MEGA-mums!!!! :-) Tror jeg skal prøve at bage den slags...en dag...når jeg lige finder tid og overskud! ;-)))
SvarSletJa, helt klart naturens svar på kunst! KH L
Det er nemlig mega MUMS og du kan roligt give dig i kast med det :)
SletEr blevet helt afhængig af den slags brød. Bager nu et par gange om ugen. Bare af en lille portion, hvor jeg putter det i, jeg lige føler for, den aften, dejen laves.